petek, 24. junij 2011

Vabilo na kresovanje

 
Pavla in Igor vabita...


Prazniki so s svojimi šegami in navadami mejniki v ljudskem življenju.
Leto brez praznikov bi bilo za naše prednike dolgo, trudno in enolično.
Izročila nam pričajo, da je bilo ljudsko življenje v preteklosti še bogatejše, kot si danes predstavljamo. Čas je dosti običajev spremenil, tudi zakril, niso pa izginili iz zakladnice našega izročila.

PRI NAS OŽIVLJAMO KRESOVANJE
POLETNI SOLSTICIJ JE EDEN OD NAJVEČJIH OGNJENIH PRAZNIKOV.

KJE?
Prečudoviti dogodek se bo dogodil na prekrasni planoti, ki se zazira v Kobariški Stol, malo nad Nadižo, v objemu kresničk in srčnih prijateljev - na ROBIDIŠČU

KDAJ?
V SOBOTO, 25.JUNIJA 2011 OB 21. URI

S čim vas pričakujemo?

*      S PRIŽIGANJEM OGNJA, KI GA BO SPREMLJAL GLAS SAKSAFONA  V ROKAH MATEJA,
*      ELEONORINO GLASBO:V ČAROBNO IDILO NAS BO POPELJALA S SVOJIM ČUDOVITIM GLASOM IN LUTNJO,
*      VEČER BODO S POEZIJO OBOGATILI ČLANI KD PoBeRe S SVOJIMI PRIJATELJI,
*      GOSTOVALI BODO TUDI LJUBITELJI REZIJANSKE GLASBE IN PETJA: ZAPLESALI BODO OB SPREMLJAVI GOSLI – igra KATARINA.

S PETJEM IN RAJANJEM TER DRUGIMI STARIMI OBIČAJI BOSTE DEL USTVARJANJA PRAZNIČNE PODOBE TUDI VI, DRAGI OBISKOVALCI.

OB OGNJU SI BOSTE LAHKO SAMI SPEKLI  KLOBASO ALI KROMPIR.
Vabi KMETIJA ROBIDIŠČE



sreda, 22. junij 2011

Stoletna kobariška legenda gre na pot

VIR: DNEVNIK
   


Legenda Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kobarid, stoletno gasilsko vozilo fiat 15 TER, se bo jutri, 23. junija, podala na Pot prijateljstva od najzahodnejše slovenske točke v Robidišču pri Kobaridu do Pinc pri Lendavi, ki predstavljajo skrajni slovenski vzhod. Stoletnik bo tako pod poveljstvom Marjana Stresa, sicer tudi poveljnika kobariških gasilcev, v čast 20. obletnici samostojne Slovenije prevozil kar 370 kilometrov.

Vozilo fiat 15 TER je bilo izdelano leta 1911 za potrebe italijanske vojske za vojskovanje v Libiji, del teh vozil pa je našim zahodnim sosedom služil za transport vse do leta 1945. Ima štirivaljni bencinski motor, ročni zagon, njegova prostornina je 4400 kubičnih centimetrov in ima 25 konjskih sil.

Kobariškim gasilcem ga je po letu 1945 dodelil 37. korpus iz Gorice, v okviru katerega so delovali tudi gasilci. Vozilo, ki je danes ponos PGD Kobarid, je bilo aktivno vse do leta 1960, zatem pa so ga zaganjali le še na paradah. "Po potresu leta 1976, ko smo imeli porušene in poškodovane številne stavbe, tudi gasilski dom, so se začele težave s parkiranjem. Do potresa je bil parkiran v garaži nekdanje kobariške gimnazije, nato pa je bil preseljen v kobariško frnažo (opekarno, op.p.), kjer je propadal. Prihajali so različni kupci in tudi Fiat je tedaj gasilcem za današnjega stoletnika ponujal novo, najmodernejše vozilo. Na srečo je tedaj v Jugoslaviji veljala prepoved izvoza tovrstnih eksponatov iz države, zato je ostal v Kobaridu," je povedal Marjan Stres, ki na stoletnika pazi kot na punčico svojega očesa.

Popije toliko bencina, kolikor mu ga ponudiš


Leta 1985 so člani PGD Kobarid vozilo fiat 15 TER rehabilitirali, tako da je odtlej kljub zavidljivi starosti ponovno v službi. "Z avtom se danes vozimo do bližnjih krajev, predvsem na gasilske prireditve. Avto nastopa tudi v filmih iz druge svetovne vojne; dvakrat smo ga peljali v Beograd, Opatijo in v druge kraje, a ga nikoli ne pustimo samega. Vselej ga čuva kdo od domačih," je pojasnil Stres in poudaril, da se zanj še danes zanimajo najrazličnejši kupci, ki bi ga plačali v zlatu, a ga Kobaridci ne dajo za noben denar.

Kadorna, kot stoletnika ljubkovalno imenujejo, je registriran in ima plačano obvezno zavarovanje. Danes vozi s hitrostjo od 10 do 40 kilometrov na uro. Ime je dobil po italijanskem generalu Cadorni, ki se je boril na soškem bojišču v prvi svetovni vojni. Doslej so zanj skrbele same kobariške legende: Ludvik Mohorinov, ki ga je poimenoval Kadorna, Džino Lahov, Franc Ciferjev in Janko Kovačev. Leta 1970 ga je pod okrilje vzel današnji skrbnik Marjan Stres, ki je zadnjih dvajset let tudi na čelu PGD Kobarid.

Po njegovih besedah stoletnik Kadorna danes v klanec vleče slabše, kot je nekoč, popije pa toliko bencina, kolikor mu ga ponudiš. Tisti, ki ga vozi, mora zato imeti s seboj obvezno tudi nekaj sodčkov rezervnega goriva. Gume ima nalite - na novo so jih nalili v Savi Kranj. In tudi vse preostale rekvizite, ki jih Kadorna sčasoma obrabi, je treba narediti ročno.

Gasilski veteran si bo končno ogledal svojo deželo

Ideja, da bi se s Kadorno zapeljali od zahoda na vzhod, je stara že deset let, zdaj pa je, kot pravijo Kobaridci, končno napočil čas za uresničitev. Vozilo bo na poti izmenično upravljalo pet gasilcev, zraven pa bodo tudi spremljevalci. Prvi dan, 23. junija, bodo stoletnika zagnali v najzahodnejši slovenski vasi Robidišču v Breginjskem kotu in opravili pot do Kobarida, kjer bo tudi krajša slovesnost in blagoslovljenje vozila. Naprej bodo krenili naslednji dan okoli tretje ali četrte ure zjutraj. Pot jih bo vodila prek Idrije, Ljubljane in Slovenskih Konjic do Ptuja, medtem ko bodo 25. junija prevozili Ormož, Ljutomer, Lendavo in se ustavili šele na končnem postanku v Pincah.

"Odpeljali bomo z najzahodnejše meje, kjer ni več vojakov in carinikov, iz krajev, ki so desetletja krvaveli v vojnih spopadih. Na poti, po kateri se bomo odpravili, ne bo treba gasiti požarov in reševati ljudi. Ne, to bo pot prijateljstva, spomina na neki čas, ki nas je zaznamoval. Ta vojaški, predvsem pa gasilski veteran bo na tridnevni poti obiskal prijateljske občine in tamkajšnja gasilska društva, ene od zgodovinskih simbolov slovenstva. Na pot bomo odšli, da si stoletnik 'ogleda' deželo, v kateri je preživel najlepša leta, in da pozdravi vse dobre ljudi ob poti, ki jim ni tuja solidarnost in pomoč sočloveku," je poetično sklenil Marjan Stres.

Avtomobil bo na svoji poti zaobšel avtoceste in ves čas vozil po starih magistralkah. Naključje je hotelo, da se bodo na Poti prijateljstva poleg počastitve 20. obletnice slovenske samostojnosti v Lenartu udeležili tudi 140-letnice tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva, v Miklavžu pri Ormožu njihove 90-letnice in odprtja muzeja, na Ptuju pa Teka prijateljstva.

ponedeljek, 20. junij 2011

Popolna preobrazba naše hišice / Makover of our house

Precej skrbi in strahu je spremljalo odločitev, da zamenjamo dotrajana okna, ki so bila vgrajena po potresu leta 1976 na stari hiši, na obrazih vseh, ki notri pogosto prebivamo. A na zaskrbljene obraze je kmalu posiljal nasmeh, saj je hiša iz trenutka v trenutek dobivala lepšo obliko. Meni se je največji kamen odvalil od srca ob glasni kletvici enega od majstrov s težko štemarico v rokah: "Ma, jeb..., petsto let ni smrti u ovaj kuči, pa kako so to gradili! Tako teško ide!"


 







 





četrtek, 16. junij 2011

XVII. MEDNARODNI POHOD PRIJATELJSTVA

attraverso la Vallata Rouna in un fantastico scenario naturale

skozi dolino Rouna boš užival naravne lepote naših krajev

CANEBOLA → ROBIDIŠČE → PODBELA

DOMENICA \ NEDELJA, 19.06.2011

giornata dell'amicizia - sport - cultura - musica \ dan prijateljstva - športa - kulture - glasbe

PROGRAMMA \ PROGRAM

ritrovo partecipanti / zbirališče udeležencev:

ore/ob 9.30 CANEBOLA /ČENIEBOLA (piazza/trg)

ore/ob 8.00 PODBELA / ROBIDIŠČE (Kamp Nadiža) prevoz udeležencev na start v Čeniebolo

partenza / odhod:

ore\ob 10.00

PARTENZA DALLA PIAZZA DI CANEBOLA / ODHOD S TRGA V ČENIEBOLI

percorso / proga ČENIEBOLA - PODBELA (14 KM)

ore\ob 10.00

PARTENZA DA ROBEDISCHIS / ODHOD IZ ROBIDIŠČ

percorso / proga ROBIDIŠČE - PODBELA (7 KM)

ore\ob 11.00-12.00

ARRIVO A PODBELA / PRIHOD V PODBELO - KAMP NADIŽA

pastasciutta per gli iscritti alla marcialonga / paštašuta za vse udeležence pohoda

ore\ob 13.30

PREMIAZIONI, RICCO PROGRAMMA CULTURALE E BALLO

NAGRAJEVANJE, BOGATI KULTURNI PROGRAM IN PLES
 
 
La marcialonga non è competitiva, è aperta a tutti, bambini, adulti, anziani.

Pohoda se lahko udeležijo vsi, otroci in odrasli.

MODALITÀ DI PARTECIPAZIONE E REGOLAMENTO

VPISNINA IN PRAVILNIK

LE ISCRIZIONI VANNO FATTE ENTRO DOMENICA 12 GIUGNO 2011

COMUNICANDO I DATI ANAGRAFICI E VERSANDO LA QUOTA DI PARTECIPAZIONE

DI 7 € CHE COMPRENDE MAGLIETTA RICORDO E BUONO PASTASCIUTTA

BAR la TAVERNA a Canebola tel. 0432 728709

fam. CONT a Faedis tel. 0432 728545

Locanda BRISTOL a Faedis: tel. 0432 728580

Edicola di Guion Matteo a Faedis: tel. 0432 728828

VPISNINE SPREJEMAJO V SLOVENIJI DO NEDELJE, 12. JUNIJA 2011:

Trgovina in gostilna v Podbeli - tel. 05 3849011

Kamp Nadiža v Podbeli - tel. 05 3849110

Bar Kuzma v Borjani -tel. 041 289286

Kobariški muzej v Kobaridu - tel. 05 3890000

VPISNINA/QUOTA ISCRIZIONE 7 € ZA SPOMINSKO MAJICO IN PASTAŠUTO

sreda, 8. junij 2011

Robidiscegroupmeetings blog

Tradicija mednarodnih prostovoljnih delovnih taborov na Robidišču je dolga. Več kot deset se jih je zvrstelo, od tega velika večina v naši Hiši na Robidišču. Na enem od teh se je utrdila tudi ljubezen med eno od obiskovalk in enim od taborovodij. Od tistega tabora v glavi pač ni ostalo prav dosti. A ostala je ljubezen, ki danes šteje skoraj 11 let, pridružila sta se dva otroka. In skupni plani. In nenazadnje tale blog...

Nepozaben je bil tudi geografski raziskovalni tabor, še en delovni tabor, kjer si sicer z udeleženci še nekoliko sledimo, a bolj po zaslugi faceboka in blogov, najbolj nenavadno pa se je razvilo prijateljstvo tabora iz leta 2004. O tem je bilo nekaj že povedanega. In gotovo bo še.

Za danes pa povezava na spletno stran, ki jo je zasnovala Bahare in na kateri je objavila čudovite fotke Robidišča, kot ga vidi ona. Klikni TULE.

torek, 7. junij 2011

Glasba upora in ljubezni

Če kdo meni, da je v vasi, kjer leto preživi manj kot 10 ljudi, dolgočasno, se moti. Ga vsaj v toplejšem delu leta skoraj ni dneva, ko se ne zgodi nekaj, kar popestri dan. 

In tako so se je na vsem lepem v nedeljo popoldan zgrmelo veliko avtov z italijanskimi tablicami. Kmalu so zadonele pesmi upora: Na juriš, Hej brigade, Bella ciao... pa seveda himna Primorske. Izkazalo se je, da so se na okrepčilu pri Pavli in Igorju ustavili pevci iz Doberdoba. Posnetek je slab, a ob pogledu na italijanske tablice in zanos pri petju, pevci ob petju Vstale Primorske stojijo kot pri slovenski himni (!!!), tudi kocinam po rokah ni vseeno! Vsaj moje so vstale! :-)


 
Pa to ni bilo vse za tokratno podaljšanjo bivanje v tej posebni vasi. Na ponedeljkovem jutranjem sprehodu me je spremljal  - saksofon! Poletna noč izpod piha Mateja, ki je ugotovil, da je življenje lahko tudi preprosto, če le mi tako hočemo. To poletje preživlja kot pastir in ob tem neznansko uživa. Veliko bere.  Tako preprosto, pa tako nenavadno obenem. 
Hvala za Poletno noč tega ponedeljkovega dopoldneva.

Zelenjavne gajbice

Letos smo uvedli še eno novost - zelenjavne gajbice, ki jih enkrat tedensko pripeljemo na dom tistih, ki znajo ceniti zelenjavo z okusom po zelenjavi. Odzivi so pozitivni, zadovoljni smo vsi. 

petek, 3. junij 2011

Zadnji hip...

...vremenska napoved bi sicer lahko bila boljša, prav lahko pa bi bila tudi slabša. Sem ter tja se pričakuje malo plohe, vmes pa sonček. Našim gostom, ki smo jih pričakovali ta vikend, se je zgodila neljuba situacija, zato sporočam, da imamo prost apartma. In ker to sporočam zadnji hip, bomo temu prilagodili tudi ceno - nič pribitka za krajše bivanje, cena nižje sezone, za nameček pa vas bomo nagradili z zelenjavno gajbico za domov.

In kaj lahko počnete, če je dež?

Obiščete Čedad ali Udine. Res lepi mesti, kakih 20 km oddaljenih od nas. Kava, sladoled... obvezno!
Obiščete Breginjski muzej in izveste vse o teh koncih. Obiščete Kobariški muzej in se poglobite v prvo svetovno vojno. Ali pa izberete nekoliko lažjo temo in obiščete sisrarski muzej. Pa še marsikaj... meni bi, pošteno povedano, pasalo dva dni gledati filme in brati.

Če je kakšen pogumen, vabljen v naše kraje!


DOPOLNITEV OB 12 00: oddano. :-)