sreda, 19. september 2012

Robidiška robida z roba vasi

According to one of the theory, Robidisce got it's name after blackberries (robida-blackberry). Another theory is that the village got it's name because it lies on the edge (rob-edge).
 

ponedeljek, 17. september 2012

ponedeljek, 10. september 2012

Študijska praksa, dan 1

Študijska praksa v okviru študijskega programa geografije poteka na Robidišču, vasici, ki se nahaja na skrajnem zahodu Slovenije in je del občine Kobarid. Na lokacijo, kjer praksa poteka, smo prišli v soboto 8.9.2012 ter se s mentorico Stašo Mesec pogovorili o poteku in obveznostih, ki jih bomo opravljali na terenskem delu v naslednjih dneh. Prakse smo se udeležili študentje Tina Bednarik, Gašper Iglič ter Marko Tomić. 

1. dan (9.9.): V nedeljo 9.9. je v galeriji domačije Škvor v organizaciji KD Stol Breginj, sekcija Ohranimo Robidišče potekala razstava starih fotografij prebivalcev ter samega kraja, ki jih hrani Slovenski etnološki muzej in ki jih je Orlova ekipa posnela v letih po 2. svetovni vojni. Zbirka fotografij predstavlja pomemben zapis o času, iz katerega lahko preberemo marsikaj o značilnostih življenja v tedanjem času. Razstava je potekala v okviru projekta "Stare poti - nove vezi". Ob razstavi je potekal pogovor z avtorji člankov nastajajočega zbornika o Robidišču, to so mag. Inga Miklavčič Brezigar, ki je raziskovala etnološko zgodovino vasi, go. Barbaro Sosič, ki raziskuje zapise avtorjev fotografij, go. Stašo Mesec, ki opisuje dogajanje v vasi danes ter go. Vido Škvor, ki je idejna pobudnica, povezovalka in vodja projekta. V sklopu študijske prakse smo pomagali pri postavitvi razstave ter prisostvovali samemu dogodku, s čimer smo si pridobili nova znanja, ki jih bomo potrebovali v naslednjih dneh, saj pripravljali vodnik po vasi, katerega cilj je na kratko povzeti značilnosti tega območja.









sobota, 8. september 2012

Urejanje stalne razstave na prostem

Če še tako zgodaj v tej vasi vstaneš, se že nekaj dogaja. Tokrat je sveder in lojtro vzel v svoje roke Livio in s pomočjo budnega očesa Vide sta en dva tri postavila stalno razstavo starih fotografij na odprtem. Študentje geografije UP FHŠ, ki danes tu začenjajo enotedensko prakso s področja regionalnega razvoja, pa bodo morali, med drugim, zadeve spraviti v vodniček, ki bo namenjem obiskovalcem vasi in jih bo popeljal skozi zgodovinske-etnološke in geografske posebnosti območja. 

Mimogrede, prvi fotografiji me spominjata na reklamo "Slovenija - moja dežela". Še koga?




Vabilo: Stare poti - za nove vezi


torek, 4. september 2012

Robidišče v Dubrovniku...

...na IGU konferenci na temo marginalnosti in marginalnih območij. Ne bom skromna - vsi skupaj smo si zaslužili velik aplavz s strani stroke celega sveta (in nekaj konkretnih kontaktov).