ponedeljek, 7. marec 2011

Pust v Črnem varhu

Črni varh (Montefocso) je vas, prav tako oddaljena le nekaj sto metrov zračne linije od Robidišč, a tudi tja se pride dandanes le naokoli po cesti. Domačini sicer poznajo bližnjico, a je le-ta precej zaraščena. Pomladi načrtujemo akcijo, da pot očistimo, a tokrat smo se, tudi zaradi otrok, odpravili po ozki ovinkasti cesti. Od tu prihaja naš drug prapra(pra?) nono. Očitno so bila dekleta na Robidišču pravi magnet za fante iz okoliških vasi :-)

Tu je bil pust v nedeljo. Za ta kraj so načilni blumarji, v belo odeti mladi fantje (samo fantje!), ki tečejo v vrsti iz enega konca vasi v drugi in pri tem glasno zvonijo- domačini so ponosno pripovedovali, da so včasih tekli tudi po dvanajstkrat. Tudi ti so obiskali v vasi še živeče domačine.

Čeprav je tradicija vmes že zamrla, saj tudi v tej vasi ni več mladih, pa so pred leti maske spet popisali, jih ponovno izdelali, in tradicija je spet oživela. Spet harmonika v vaškem agriturizmu, spet veselje. Spet skok v preteklost. Domača naloga: prebrati kaj o pustih v teh krajih!

In spet sem bila kar malo začarana.


Ni komentarjev: