torek, 26. julij 2011

Srečanje s prapranonotom...

... v Planikinem sirarskem muzeju v Kobaridu.




Še malo reklame: Planikini sir, maslo, jogurti... so iz mleka slovenskega izvora, pravzaprav prav iz Posočja in Bohinja. Mleka ne homogenizirajo. Menda ga trgovci ne marajo preveč, ker nima prav dolgega roka trajanja, a to tudi nekaj pove - mleko se vendar po naravni poti po nekaj dneh skisa. Poleti kmetje iz tega območja odženejo živino na planine, kjer pridelujejo sir sami, pozimi pa mleko odkupuje mlekarna. Mleko dosega najvišjo odkupno ceno v Sloveniji, kvalitetni siri pa se v mlekarni dobijo krepko pod 10 evri! Brez takega sistema bi Posočje ne bilo to, kar je. Tega se zelo zaveda direktorica mlekarne, ga. Anka Lipušček Miklavič, ena redkih managerk, ki si zasluži to poimenovanje. Prav gotovo tudi zato, ker imajo tudi pri njih doma kmetijo in ker sama odhaja v planine kot planšarica in tako preživlja dopust. Ko sem to nedolgo nazaj slišala v kmetijski oddaji na RTV SLO, je naredila name globok vtis. Vesela sem, da sem jo danes spoznala tudi osebno, in vsem mojim bralcem polagam na srce: podprite posoške kmete tako, da kupite izdelke Mlekarne Planika Kobarid. Zaslužijo si! 

4 komentarji:

Sebi pravi ...

Včasih, vendar zelo redko kje "ujagam" albuminsko skuto. Fantastična je! Ampak sem žalostna, da so njihovi v naših krajih bolj izjema kot pravilo...

mojcej77 pravi ...

Poleg tistega iz mlekomata, je na našem jedilniku tudi njihovo mleko. Hitro poide, zato si ob četrtkih/petkih v Mercatorju naredimo zalogo, kolikor se le da:)))

Staša pravi ...

bravo, punce! kar težite trgovkam, da bodo naročale izdelke!

Špela pravi ...

Njihovo sveze mleko, kislo mleko, kefir, tudi z dodatkom medu, pa sirotka so tedensko v nasi kosarici pri najboljsem sosedu.