sreda, 1. januar 2014

Novoletna poslanica

Leto 2013 je za nami. Še vedno smo bela lisa brez možnosti za širokopasovno povezavo. Še več, v letu 2013 smo postali eno od nekaj tisoč gospodinjstev, ki je ostalo brez možnosti za signal komercialnih televizij, ki smo ga sicer lovili dobro leto. Ceste še stojijo z vsemi ozkimi odseki in še vedno potrebujemo natanko dve uri za 101 km, da pridemo iz enega na drug košček pod soncem.
Kaj pomeni neskladen regionalni razvoj nam je kristalno jasno. In kristalno jasno nam je še marsikaj, kar glavam visoko med oblaki ni in jim ne bo.
Pa vendar je za nami uspešno leto: sodelovali smo s študenti kar štirih fakultet: geografi iz Kopra, ki so popisali kar 35 km čezmejnih poti, ki ponujajo nove mini možnosti za razvoj turizma; kamnoseki in fotografi iz Sežane, ki so pustili svoj neizbrisljiv pečat v mnogih stvaritvah, kot je denimo večtonski kamnit vrtiljak, pa oblikovalci lesa iz Maribora, ki so za vas izdelali mnoga igrala ter poskrbeli, da se ohrani staro pohištvo. Z veseljem smo pokazali svoje dobre prakse tudi zagrebškim študentom razvoja podeželja... Tudi s poletno sezono smo zadovoljni, kar nekaj gostov se je vrnilo počitnikovat k nam, nekaj pa jih je prišlo po priporočilu prijateljev. In to je tisti znak, ki kaže, da smo na pravi poti. To je tisto, kar nas drži, da peljemo ta pogosto težak voz po cesti polni vzponov in spustov naprej.
Tudi v 2014 si želimo nadaljevati v taki obliki. Malo strokovno, malo z možgani na off. Ves čas pa entuziastično.
Leto 2014 začenjamo s posebno zgodbo, kateri bomo namenili več besed v naslednjih dneh. Posebej bomo v naše vrste povabili tiste, ki jim neprestano "brli" v možganih. Tiste, ki krešejo iskre v glavah. Skupaj bomo ustvarjali na poligonu, ki ga ponujamo... pravi podeželjski laboratorij bo to :-) Juhej!

Seveda pa ste lepo vabljeni prav vsi, da nas pridete pogledat: kolesaji, raziskovalci, popotniki, romantiki, svetovljani.... zelo bomo veseli, če se odločite za kakšen podaljšan vikend pri nas. In na ta način pomagate, da tole noro početje, kot je skrb za že skoraj izpraznjeno vasico, dobi svoj smisel.

In še tiste realne želje za 2014, poleg zdravja, ljubezni in sreče...

1. možnost za cenejši in bolj zanesljiv oziroma zmogljiv internet
2. goste, ki bodo napolnili hiške z življenjem
3. rodovitno leto za našo zelenjavo
4. da se reši zaplet z antenami in dobimo nazaj možnost gledanja komercialne televizije. veliko je deževnih dni tu in večino prebivalcev ni več najmlajših. tudi njim paše posedeti ob kavču in kakšnem filmu...


radič izpod grede na vrtu, 30.12.2013


Ni komentarjev: