nedelja, 21. april 2013

GEOKOT - dan 3


V dopoldanskih urah tretjega dneva terenskih vaj , smo študenti drugih in tretjih letnikov , s pomočjo asistenta Miha pregledovali in dopolnjevali naša poročila o okoliških poteh v Robidišču. S pomočjo GPS-a  in kart smo vrisovali sprehajalne in kolesarske poti.
Po kosilu smo se odpravili na pot proti reki Nadiži. Sprehodili smo se po gozdni poti, ki nas je pripeljala do reke.
Po 40 minutni hoji po gozdu smo prispeli do reke, kjer smo se okrepčali  in posneli nekaj veselih fotografij...

Slika 1:  Nadiža




Po ogledu  Nadiže smo se strmo povzpeli  proti vasici Logje. V vasi nas je gostoljubno sprejela tamkajšnja gospodična, ki nam je razkazala tipično hišo beneške arhitekture. Spregovorili smo tudi nekaj besed s starejšim prebivalcem, ki je omenil, da se vas prazni in opušča kmetijstvo.

Slika 2: Pogled  pradoline reke Nadiže iz vasi Logje


Dalje nas je pot vodila do Napoleonovega mosta nad Nadižo. Okoli 18. ure smo se vrnili v vas. Prisluhnili smo predavanju  o priložnostih v turizmu  iskanja korenin, s povdarkom na slovenskih izseljencih v Avstraliji,  ki ga je vodil dr. Miha Koderman, asist. Predavatelj vidi mnoge potenciale v razvoju tega turstičnega vidika, saj je po svetu (predvsem Avstralija,  S in J Amerika) veliko slovenskih izseljenskih skupin, ki jim je v interesu spoznati življenje prednikov ter njihovo, torej slovensko, kulturno in naravno dediščino.
Po predavanju smo se najbolj razveselili večerje - čevapčičov, ki so jih pripravili sošolci...:)


Slika 3: Večerja
 


Napisala: Maja Martinez

Ni komentarjev: