sreda, 6. junij 2012

WOOD STONE - DAN 2 - dnevnik samovoljnega (lesnega) študenta

Torek, 5.6. 2012, prva prespana noč v Robidišču, oziroma, kot pravijo domačini, R'bišču. Ob zori že vstanem, spet ne morem spat. Sicer pa zadnje čase itak zgodaj vstajam. Zato se odločim, da grem, po jutranji toaleti, na sprehod po vasi, od meje do table. Da, od meje, če kdo med vami ne ve, da je Robidišče tik ob italijanski meji  in vse do table z napisom imena vasi. No, vsega skupaj je le nekoliko metrov, vendar, ko sem stopil skozi prehod v eni izmed uličic te čudovite vasi, je bilo jutro popolno. Pogled na stare hiše, ki odpirajo novo dimenzijo v alpski svet, čudovito. V čistem jutru sem preko Stola zagledal Kanin! Neprecenljivo.

Nisem vam še povedal, kaj pravzaprav počnem tukaj. Sem del študentske odprave Lesarske šole Maribor, Višje strokovne šole, no ne ravno odprave, bolj študentskega delovnega tabora, ki ga organizirajo kolegi iz Višje strokovne šole v Sežani, katerega namen je pomagati obuditi vas. To naj bi dosegli z restavriranjem in ohranjanjem ter rekonstruiranjem arhitekturno geografske dediščine.



In danes smo prvi dan delali. In, joj, koliko je dela. Najprej je treba popisati in dokumentirati vse predmete, ki se jih bomo lotili restavrirati, in teh ni malo, zato smo se osredotočili na tukajšnjo črno kuhinjo. Res smo dobra klapa, delo nam gre od rok. Pričakujemo nov dan. Vseh skupaj nas je dvajset, po deset iz posamezne višje šole, Maribora in Sežane. 
 
Jutri je nov dan in delo nas čaka.

Ni komentarjev: