petek, 14. junij 2013

FOTOwoodstone





Sva študentki Višje strokovne šole Sežana, oddelek za fotografijo. Danes sva ustvarjali cianotipijo. Torej, kaj pravzaprav cianotipija je? Cianotipija je fotografski proces, pri katerem dobimo modro fotografijo.  Najprej sva zmešali snov, ki je občutljiva na svetlobo in jo nato namazale na akvarel papir. Počakali sva, da se papir posuši in ta postopek še enkrat  ponovili. Ko se je vse skupaj posušilo, sva papir dekorirale z različnimi vrstami rastlin, nanje postavile steklo in vse skupaj odnesle na sonce. Mešanica kemikalij je občutljiva na UV žarke, zato je zaradi dolgotrajne ekspozicije papir porjavel. Čas eksponiranja je  odvisen od moči sonca. Opazovali sva porjavitev papirja. Ko sva dosegli želeno stopnjo porjavitve, sva rastline odstranili, sliko pa sprali pod vodo. V vodi papir pomodri. Ko se je slika približala želeni zamisli, sva jo odstranili iz vode.
Poleg ustvarjenja podob s postopkom cianotipije, sva spremljali in dokumentirali dogajanje na Robidišču. Naredili sva serijo fotografij ter film, ki prikazuje študentke kamnoseštva med ustvarjanjem.
Sara in Maša

1 komentar:

Ursa pravi ...

Pozdravljeni,
super zadeva tale cianotipija. Tudi sama bi želela poskusiti, vendar ne vem, kje lahko dobim kemikalije. Prosila bi za informacijo. Hvala :)